Сталевий або алюмінієвий радіатор, який краще?

Серпень 14, 2019
Сталевий або алюмінієвий радіатор, який краще?

Ще років п'ятнадцять тому покупка радіатора не являла собою проблему, так як варіантів було не багато, в зв'язку з відсутністю альтернативи чавунним батареям , якими опалювалося кожне житлове та нежитлове приміщення. Але сьогодні, з появою величезного асортименту опалювальних елементів, ситуація кардинально змінилася і перед людиною стала дилема: який радіатор кращий ?

Найбільше протиріч розгорілося між прихильниками сталевих і алюмінієвих радіаторів - найпопулярніших, часто встановлюються. Щоб остаточно розібратися в даному питанні, виділимо позитивні властивості і негативні моменти в роботі кожного з видів.

Тепловіддача - 75/65:

Алюмінієвий радіатор: 500*96*1000 = 1 800 Вт

Сталевий радіатор: 500*100*1000 = 1540 Вт

Переваги алюмінієвих радіаторів:

  • Алюміній один з небагатьох матеріалів, який відрізняється високим рівнем теплопровідності. Що прямо пропорційно показник тепловіддачі.
  • Для них характерна низька інертність, тобто здатність опору зміни температури. Іншими словами, опалювальний прилад моментально реагує на зміну температури обігрівається, що призводить до економії ресурсів, необхідних для функціонування радіатора. Наприклад, в денний час доби, радіатор менше видаватиме тепла, тому що сонячна енергія також нагріває приміщення, а в нічний час доби - навпаки, більше віддавати тепло.
  • Якщо говорити про здатність витримувати високий тиск, то у алюмінієвих виробів просто немає конкурентів. Різні моделі можуть справно функціонувати при тиску від 6 амп до 20 амп. При цьому деякі моделі італійського виробництва мають показник тиску на розрив 50 амп. Саме тому вони ідеально підходять для опалення квартир в багатоповерхових будинках, для яких характерні скачки тиску в системі опалення.
  • Завдяки продуманій конструкції радіатора для його ефективної роботи необхідно мінімум теплоносія, тобто гарячої води, а саме 0,37 л на одну секцію. Що говорить про економності споживання ресурсів.

До істотних недоліків даних радіаторів відноситься відносно висока чутливість до якості теплоносія. Якщо вода в системі опалення досить жорстка, з домішками твердих частинок, руйнується внутрішній захисний шар, що в підсумку призводить до корозії опалювального приладу.

Переваги сталевих радіаторів опалення:

  • Завдяки міцності стали, таки радіатори мають досить великий термін експлуатації. Багато виробників дають гарантію справної роботи до 10 років.
  • Достатній рівень тепловіддачі, наближений до алюмінієвих радіаторів.
  • Можливість регулювання рівня температури за допомогою спеціального термостата.
  • Сталеві радіатори ефективно працюють при різній температурі теплоносія, від 50 до 110 градусів. Використовуючи низькі температури теплоносія можна істотно економити.
  • Завдяки звичайній формі радіатори дуже зручні в догляді, прибрати пил з їх поверхні абсолютно не важко.

До головного недоліку сталевих радіаторів відносять нездатність працювати при різких перепадах тиску, а також велика ймовірність корозії пристрою після спорожнення системи.

Аналізуючи всі плюси і мінуси двох видів радіаторів, можна прийти до головного висновку: алюмінієві радіатори є найкращим варіантом для опалення квартир в багатоповерхових будинках, так як здатні працювати при перепадах тиску, швидко реагують на зміну температури повітря. Відомими світовими марення алюмінієвих радіатров є: радіатори Global , радіатори Fondital , Nova Florida.

Для опалення котеджів, приватних додому кращий варіант - сталеві радіатори , тому що, по-перше, вони краще працюють в закритих системах опалення, по-друге, здатні ефективно функціонувати при низькій температурі теплоносія, що особливо вигідно для споживача. Відомими світовими марення сталевих радіаторів є такі торгові марки: Kermi, Purmo, Korado, Vogel & Noot.

Поширені запитання:

Клієнт: У мене сталева батарея встановлена, але вона погано гріє. Якщо я її поміняю на алюмінієву батарею таких же розмірів, буде в кімнаті тепліше? У мене автономне опалення, від котла.

Тих. фахівець: Ні, це вам не допоможе, хоч ідентична за розмірами алюмінієва батарея і буде гріти на 10-15% краще, так як алюміній більш ефективний, але ситуацію не врятує. Швидше за все у вас в радіатор подається низької температури теплоносій від котла, в першу очередб вам необхідно перевірити ще раз його. Перевірити ще раз яка температура заходить в радіатор, і тільки потім приймати подальші рішення.