Дешеві та дорогі радіатори опалення. Чи варто переплачувати за батарею?

Листопад 8, 2022
Дешеві та дорогі радіатори опалення. Чи варто переплачувати за батарею?

Це питання хвилює дуже багатьох. Особливо напередодні холодів, тому що правильно обрана батарея допомагає економити на обігріві приміщень. Але перш ніж купити радіатор опалення, треба зіставити плюси і мінуси різних видів. Такий підхід дозволить зрозуміти: варто чи ні переплачувати за дорогі моделі, адже може виявитися, що бюджетні варіанти кращі. Отже, потрібно порівняти.

Дорогі та дешеві біметалічні радіатори

Біметалічні батареї виготовляються зі сплавів двох типів. Зазвичай колектор і трубка сталеві, що набагато покращує опір підвищеному тиску та гідроударам, а все інше – алюмінієве. Причому матеріали мають бути добре сумісні, оскільки ціліснолитими ці пристрої не випускаються. Вони збірні. Тобто ключова відмінність між недорогими та преміальними варіантами полягає саме у з'єднаннях. Виходячи з цього, такі прилади поділяються на дві категорії.

1. Дешеві біметалічні радіатори опалення. Низька вартість обумовлена економією на трудовитратах та комплектуючих. Тобто метал проходить мало етапів обробки, батарея має поганий антикорозійний захист, багато заводського шлюбу і недостатньо міцне з'єднання. У результаті обігрівальні пристрої менше тепловіддачі, коротше термін служби і вищий ризик розгерметизації.

2. Дорогі біметалічні радіатори опалення. В даному випадку виробники не економлять ні на металі, ні на збиранні, ні на сполучних елементах. У таких батарей рівні зварні шви, посилена конструкція, міцне з'єднання, високий захист від впливу вологи, відмінна ґрунтовка та кілька етапів обробки. Термін служби цих приладів сягає понад чверть століття.

Дорогі та дешеві алюмінієві радіатори

Алюмінієві батареї складаються з горизонтального колектора та вертикальної трубки . Ті, у свою чергу, покриті алюмінієвими ламелями та пластинами, які захищають їх від зовнішніх впливів. Вони також розподіляють конвекційні потоки, забезпечуючи оптимальну тепловіддачу.

Від того, наскільки батареї міцно заварені, якою мірою захищені від впливу вологи і як підігнані за розміром, залежить їхня остаточна вартість. Не останнє значення має і стан металу: його товщина, якість лиття, відсоток підмішування, способи обробки та багато іншого. В результаті такі пристрої бувають двох типів.

1. Дешеві алюмінієві радіатори опалення. У них допустимі технічні та косметичні дефекти. Причому сюди відноситься не тільки нерівність забарвлення, а й погана пайка, неміцність каркасу, а також багато іншого. Термін їхньої експлуатації рідко перевищує 5 років, що стає причиною непередбачених витрат.

2. Дорогі алюмінієві радіатори опалення. У моделей преміального рівня не припустимі жодні огріхи. Це дизайнерські опалювальні прилади, які відповідають усім вимогам безпеки. Завдяки малій вазі вони не тиснуть на стіни, підлоги і перекриття, мають високий рівень тепловіддачі і витримують перепади тиску. Служать такі батареї близько 25 років. Це такі торгові марки, як: Global, Fondital, Radiatori.

Дорогі та дешеві сталеві радіатори

Сталеві батареї. Тут вирішальними є три фактори: ступінь антикорозійної обробки, якість штампування та зварювання, товщина металу. Тому при виборі слід приділяти увагу саме цим пунктам.

1. Дешеві сталеві радіатори опалення. Товщина їх стін рідко досягає 1,15 мм, а візуальні та технічні дефекти зустрічаються дуже часто. Антикорозійний захист на низькому рівні: він або недостатній, або взагалі відсутній. Фітинги до них докуповуються окремо, оскільки необхідне обладнання додається у виняткових випадках. Наприклад, для приладів із нижнім приєднанням вентильну вставку треба докуповувати.

2. Дорогі сталеві радіатори опалення. У таких зразків сталь набагатотовщі, ніж у бюджетних, та становить 1,25 мм. Зварювання та штампування знаходяться під пильним контролем, тому займають кілька етапів, що виключає виробничий шлюб. Обробка від іржавіння виконується комплексно, а якість фарбування завжди бездоганна. Прилади з нижнім підключенням обладнані вбудованим термовентильним вкладишем, куди монтується термоголовка. До дорогих сталевих радіаторів належать такі торгові марки як: Kermi, Vogel Noot.

Ми зібрали загальні характеристики дешевих і дорогих радіаторів опалення, показавши звичайну різницю між ними. В іншому – вибір за вами!