Порошкове фарбування радіаторів опалення - що потрібно знати

Листопад 3, 2022
Порошкове фарбування радіаторів опалення - що потрібно знати
Порошкове фарбування радіаторів опалення – хороша альтернатива алкідним та акриловим емалям, ворсистим пензлям та «ваннам» з емульсіями для занурення батарей. Сьогодні потрібний колір можна отримати простіше та швидше. А головне – безпечніше для здоров'я, адже порошкове фарбування при дотриманні всіх умов нетоксичне та екологічно чисте. Отже, ми постараємося висвітлити найважливіші питання, які найчастіше виникають під час фарбування радіаторів.
 
Що таке порошкове фарбування?
 
порошкове фарбування радіаторів опалення
Це сучасний спосіб нанесення пігменту на металеву поверхню. Таке полімерне покриття гарантує: додатковий захист обігрівальних пристроїв та легкість адаптації батарей під потрібний декоративний стиль.
 
Тобто порошкове фарбування радіаторів опалення продовжує їх термін експлуатації і дозволяє гармонійно вписатися в дизайн інтер'єру. Технологія проста. Позитивно заряджені частинки наносяться на попередньо очищену поверхню і потім запікаються (обпалюються) за високої температури. Виходячи з різновиду порошку, він може коливатися від 170 до 250 градусів.
 
Простіше кажучи, спочатку склад налипає на батарею опалення, а потім розплавляється і рівномірно розподіляється по поверхні. Але це не єдина його відмінність від рідких аналогів. Порошкова фарба:
 
  • фарбує важкодоступні місця;
  • утворює міцну плівку;
  • формує ударозахисний шар;
  • не має запаху.
Чи шкідлива порошкова фарба?
 
Ні, не шкідлива. Однак це стосується лише складів, призначених для радіаторів опалення. Адже існує кілька видів полімерних покриттів і кожен з них має свій спектр застосування, що диктує певні умови експлуатації, допустимий температурний режим і багато іншого. Наприклад, не можна наносити на опалювальні прилади порошкову фарбу для транспортних засобів. Однак через її дешевизну деякі, на жаль, роблять саме так. І платяться за це здоров'ям – власним чи своїм близьким.
 
Справа в тому, що автомобільну фарбу заборонено використовувати в будівлях - особливо на поверхнях, які постійно піддаються інтенсивному нагріванню. Висока температура сприяє її розпаду на шкідливі складові та їх швидкому поширенню в ізольованому приміщенні. Зокрема, слід звертати увагу на якість матеріалу фарбування, який може виявитися токсичним. Тому бажано користуватися послугами спеціалізованих компаній, які мають все необхідне:
  • безпечні порошкові фарби;
  • професійних майстрів;
  • сучасне обладнання;
  • багатий досвід роботи.

Особливо це важливо при порошковому забарвленні радіаторів опалення в дитячих кімнатах, адже найчастіше для них вибирають яскраві кольори, а саме при низькій якості фарби створюють ризик для здоров'я малюка. Тому звертайтеся до фахівців та не використовуйте потенційно небезпечні засоби.

У яких випадках можна, а в яких не рекомендується фарбувати батарею опалення порошковою фарбою?
 
Якщо ви купили новий радіатор, то на нього можна наносити порошкову фарбу, а якщо прилад підключений до системи більше п'яти років, то ні. Причина в тому, що старий пристрій не витримає впливу високих температур та розгерметизується. Адже цей вид забарвлення передбачає обробку за 250 градусів. Тільки за такої умови склад запечеться і міцно прикипить до металевої поверхні.
 
Отже, якщо ви маєте намір пофарбувати б/у батарею, порадьтеся з фахівцем. Експерт перевірить обігрівальний прилад та дасть професійний висновок. Він радить найкращий склад, який буде сумісний з конкретною моделлю, оскільки порошкове фарбування радіаторів опалення підходить не для всіх видів. Наприклад, не кожна чавунна батарея та її сполучні елементи переносять підвищену температуру. Тому консультація з майстром необхідна для економії ваших коштів та захисту здоров'я.
 
Скільки коштує пофарбувати батарею опалення?

Як і на більшість послуг або товарів, ціна на фарбування радіаторів безпосередньо залежить від якості. Це не означає, що чим дорожче фарбування, тим воно краще, але найдешевших пропозицій на цю послугу слід уникати. Наприклад, фарбування сталевого панельного радіатора (тип 22, 500-1000) коштує 1200-1400 грн, фарбування біметалічного або алюмінієвого радіатора (500, 10 секцій) також коштує 1200-1400 грн. Якщо вам запропонували пофарбувати радіатор такого розміру за 400-600 гривень, ви повинні не лише уважно поставитися до якості такого фарбування, але й задуматися про можливість токсичності фарби.