Варіанти підключення радіаторів опалення

Серпень 15, 2019
Варіанти підключення радіаторів опалення

Існує кілька способів підключення радіаторів у системах опалення. Їх ми й розглянемо у цій статті.

Підключення радіаторів опалення на вигляд радіатора

Для того, щоб вибрати схему підключення, тут важливі багато факторів. Приватний це будинок або квартира, централізоване опалення або автономне, сталеві панельні або секційні радіатори, розведення труб, матеріал, з підлоги або зі стіни підключення і так далі. Спробуймо трохи розібратися.

Бічне підключення батарей опалення


Подача та зворотний трубопровід знаходяться на одній секції приладу, що забезпечує однакове нагрівання всіх секцій кожного радіатора. По трубі подачі, розташованої вгорі, просувається вода і йде охолоджена рідина по трубі, що відводить, розташованої внизу.

Такий метод здебільшого використовується в багатоповерхових будівлях з розводкою по вертикалі. При такому способі стояки пробиваються крізь всі поверхи, спускаючись зверху вниз. Радіатори підключаються на кожному поверсі. Система обігріву може бути двухтрубна (з двома стояками поруч) і однотрубна (з одним стояком). Даний спосіб підключення характеризується не дуже великою втратою тепла (5-10%), непоганий продуктивністю і мінімальними витратами труб при підключенні.

Нижнє підключення батарей опалення


Ще одним видом є нижнє підключення. Як правило, використовується для сталевих панельних радіаторів, а також дизайнерських (трубчастих). Суть у тому, що труби підключення виходять із підлоги. В даний момент найпоширеніший вид підключення, через те, що самого підключення практично не видно, так як воно під радіатором.

Використовуються вузли нижнього підключення різних модифікацій.

Діагональне підключення батарей опалення

Одним із різновидів є діагональне підключення. Підведення в такому випадку знаходиться зверху, а труба, що відводить, – знизу, але з різних боків. Теоретично вважається, що це оптимальна схема приєднання опалювальних приладів, оскільки розрахункові теплові втрати не перевищують 2-5%. Нагріта вода рівно розподіляється за кожною секцією, забезпечуючи максимальну віддачу тепла. У цьому варіанті застосовуються заглушки та кран Маєвського.


Зрідка зустрічається й інша картина – знизу подача, а зверху обратка, хоча за такого розкладу тепловтрати досягають 20-25%. В окремих випадках така схема функціонує задовільно і вся поверхня батареї прогрівається більш-менш нормально.

Пряме підключення радіаторів


Пряме підключення радіаторів використовується у двох випадках:

при бічному підключенні - це коли радіатор з бічним підключенням і тоді якщо використовувати прямі крани радіаторні, то вони будуть йти вздовж стіни, і труба відповідно. Таке використовується у старих будинках та у старому житловому фонді, де стоякова система опалення.

при нижньому підключенні - це коли радіатор з нижнім підключенням і тоді, якщо використовувати прямі крани, то підключення буде прямо з підлоги. Використовується в новобудовах та нових квартирах..

Кутове підключення радіаторів


Кутове підключення радіаторів використовується у двох випадках:

при бічному підключенні - це коли радіатор з бічним підключенням і тоді якщо використовувати кутові крани для підключення радіатора, то вони будуть заходити в стіну, тобто труба виходить зі стіни і з'єднується за допомогою кранів з батареєю. Таке використовується в нових будинках і в старому житловому фонді, коли робиться капітальний ремонт і клієнти ховають труби в стінах. Великий плюс такої системи не видно труб опалення в інтер'єрі.

при нижньому підключенні - це коли радіатор з нижнім підключенням і тоді, якщо використовувати кутові крани, то підключення буде знизу зі стіни. Використовується в новобудовах та нових квартирах.

Підключення радіаторів опалення залежно від вигляду радіатора

Підключення алюмінієвих та біметалічних радіаторів

Подключення сталевих радіаторів

Сталеві радіатори з нижнім підключенням – підключаються лише через відповідний вузол нижнього підключення. Варіант підключення може бути прямий та кутовий.

Де подача на сталевих радіаторах із нижнім підключенням?

Подача на радіаторах з нижнім підключенням ліворуч, зворот праворуч - це підключення за замовчуванням при використанні вузла нижнього підключення.

Где подача для стального радиатора с нижним подключением

Підключення трубчастих та вертикальних радіаторів

Вертикальні трубчасті радіатори мають найбільшу кількість варіантів підключення. Але в основному використовуються кілька видів: нижнє по центру, нижнє з боків, сідлоподібне, бічне підключення.

[vert_podkl]

Де подача на трубчастих радіаторах із нижнім підключенням?

Подача на трубчастих радаторах із нижнім підключенням там, де вказано за схемою, при замовленні радіатора. Схема додається у паспорті радіатора. Варіанти можуть бути такими:

Где подача на трубчатых радиаторах с нижним подключением